wosk pszczeli, biały i żółty

Wśród produktów pszczelarskich jest substancja o unikalnym składzie i właściwościach. Hipokrates i Pliniusz leczyli ich z powodu bólu gardła i bólu stawów. Avicenna uważana za najlepszy środek na kaszel.

Mowa o wosku, z którego młode pszczoły ulowe budują plastry miodu. W przemyśle spożywczym naturalny środek antyseptyczny jest zarejestrowany jako dodatek E 901 (E-901).

  • Nazwa produktu
  • Rodzaj substancji
  • Nieruchomości
  • Opakowanie
  • Podanie
  • Pożytek i szkoda
  • Główni producenci

Nazwa produktu

Wosk pszczeli, biało-żółty – to oficjalna nazwa suplementu diety. Międzynarodowy synonim – wosk pszczeli, biały i żółty.

W języku niemieckim produkt jest oznaczony jako Bienenwachs, weiB und gelb. Wersja francuska to cire d’abeille.

Rodzaj substancji

Zgodnie z główną funkcją technologiczną dodatek E 901 należy do grupy szkliwników . Jest często używany jako separator.

Wosk pszczeli to złożony związek organiczny składający się z 4 grup:

  • estry alifatycznych kwasów karboksylowych i wyższych alkoholi tłuszczowych (do 73%);
  • węglowodory nasycone (do 13,5%);
  • wolne kwasy tłuszczowe (do 14,5%);
  • wolne alkohole tłuszczowe (do 1,25%).

Dodatek E 901 uzyskuje się przez termiczne topienie skrawków fundamentu, pokryw komórek, plastrów miodu i wyrostków w ulach. W warunkach przemysłowych używa się pary i gorącej wody. Małe gospodarstwa topią surowce na słońcu.

Wosk biały jest wynikiem przetwarzania produktu wyjściowego różnymi utleniaczami, najczęściej nadtlenkiem wodoru, rzadziej kwasem siarkowym. Właściwości fizykochemiczne pozostają niezmienione.

Po wystawieniu wosku na działanie światła mogą wystąpić przebarwienia. Metoda jest czasochłonna i pracochłonna, duże przedsiębiorstwa praktycznie jej nie stosują.

Dodatek E 901 należy do rodzajów wosków pszczelarskich.

Istnieje również wosk przemysłowy, pozyskiwany z przetwórstwa pszczelarskiego. Produkt nie jest stosowany w przemyśle spożywczym.

Stopiony wosk jest oczyszczany z zanieczyszczeń i umieszczany w specjalnych prasach woskowych. Gotowy produkt ma zwykle postać okrągłych lub prostokątnych brykietów.

Nieruchomości

Opakowanie

Kostki wosku pszczelego (zwykle ważące 1 kg) są pakowane w folię spożywczą lub papier pakowy. Powstaje partia o wadze 10-15 kg, którą umieszcza się w jednym z rodzajów opakowań zewnętrznych:

  • worki z włókien łykowych (siemię lniane, konopie i inne);
  • drewniane pudełka;
  • torby wykonane z nici polipropylenowych;
  • pojemniki wykonane z materiałów polimerowych.

Każde opakowanie musi być oznaczone informacją o roku odbioru wosku i lokalizacji producenta.

Wosk pszczeli do sprzedaży detalicznej pakowany jest w worki foliowe lub foliowe, słoiki plastikowe.

Podanie

Dodatek E 901 jest dopuszczony do użytku we wszystkich krajach. Dopuszczalna dawka jest nieograniczona.

W przemyśle spożywczym wosk pszczeli stosuje się:

  • do powierzchniowej obróbki orzechów, ziaren kawy, owoców (jabłka, gruszki, owoce cytrusowe, melony). Właściwości bakteriobójcze substancji zapobiegają psuciu się i gniciu produktów podczas długotrwałego przechowywania i transportu;
  • do produkcji ochronnej skorupy serów, która chroni produkty przed wysychaniem i plagą pleśni;
  • jako część glazury do polewania czekolady, drażetek i podobnych produktów;
  • jako separator przy produkcji wyrobów cukierniczych i mącznych (ułatwia wyjmowanie wytworzonego produktu z form, ślizganie się masy cukierniczej w trakcie obróbki);
  • jako składnik podstawowy gumy do żucia.

Dodatek E 901 jest naturalnym środkiem konserwującym. Na jego podstawie powstają pojemniki do pakowania produktów spożywczych oraz kapsułki do leków.

Unikalny skład biologiczny, możliwość łatwego wnikania w skórę właściwą sprawił, że produkt stał się popularny wśród producentów kosmetyków.

Dodatek stosowany jest jako żaroodporna, strukturotwórcza, neutralna chemicznie baza w kosmetykach dekoracyjnych (szminki, tusze do rzęs, cienie do powiek), kremach do każdego rodzaju skóry (w tym z filtrem przeciwsłonecznym) oraz produktach do modelowania włosów.

Wosk pszczeli stosowany jest w linii kosmetyków dziecięcych: doskonale zmiękcza skórę dziecka, nie powoduje podrażnień.

Dodatek E 901 w produktach pielęgnacyjnych:

  • wspomaga zatrzymywanie wilgoci;
  • ma działanie tonizujące;
  • chroni przed negatywnymi wpływami zewnętrznymi;
  • poprawia wygląd skóry, czyni ją miękką, elastyczną;
  • jest skutecznym transporterem witaminy A.

W kosmetologii częściej stosuje się wosk bielony.

W przypadku stosowania samego produktu należy go drobno pokruszyć nożem lub tarką. Substancja doskonale odżywia i zmiękcza skórę, ma wyraźne działanie przeciwzapalne.

Ważny! Lepiej kupić żółty wosk: zawiera więcej składników odżywczych.

Suplement E 901 jest podstawą wielu preparatów farmaceutycznych: czopków doodbytniczych, maści leczniczych, kremów, plastrów.

Wysoka zawartość substancji biologicznie czynnych, właściwości antyseptycznych, przeciwzapalnych, przeciwbólowych pozwala na zastosowanie wosku pszczelego żółtego i białego w medycynie tradycyjnej i ludowej. Produkt pszczelarski stosowany jest w leczeniu szerokiej gamy chorób:

  • zapalenie jamy ustnej;
  • zapalenie zatok;
  • zapalenie górnych dróg oddechowych;
  • dusznica;
  • hemoroidy;
  • infekcje grzybicze skóry i paznokci.

Wosk służy do leczenia ran, siniaków, oparzeń: substancja przyspiesza gojenie się skóry, wspomaga resorpcję krwiaków.

Tradycyjni uzdrowiciele używają wosku pszczelego, aby poprawić laktację: stopioną substancję miesza się z trawą babki lancetowatej. Przed każdym karmieniem dziecka na pierś nakłada się ciepłą masę.

Pożytek i szkoda

Suplement E 901 to produkt naturalny, korzystny dla zdrowia. Wosk pszczeli (szczególnie żółty) zawiera ponad 300 składników odżywczych. Wśród nich: prowitamina A, karotenoidy, węglowodory nasycone, laktony, antybiotyki, makro- i mikroelementy.

Sam wosk pszczeli nie jest wchłaniany przez organizm. W układzie pokarmowym substancja zaczyna działać jak naturalny sorbent:

  • wiąże i usuwa toksyny;
  • eliminuje objawy dysbiozy, przywraca równowagę mikroflory;
  • pobudza jelita.

Wosk jest aktywny biologicznie, jest dobrym przewodnikiem cennych dla organizmu składników.

Dodatek E 901 może zaszkodzić tylko w przypadku indywidualnej nietolerancji i alergii na produkty pszczelarskie.

Peptony będące dodatkami do żywności (E429) nie mogą być używane w produkcji żywności.

Bardzo często przy produkcji kostek bulionowych stosowany jest dodatek do żywności E468. Szczegółowe informacje na temat tej substancji można znaleźć tutaj.

Czy dodatek do żywności E481 jest niebezpieczny, czy nie? Dowiedz się o tym, czytając nasz artykuł.

Główni producenci

Największe rosyjskie przedsiębiorstwa zajmujące się przetwarzaniem wosku:

  • Nowosybirsk Wax Factory LLC;
  • LLC „Voskozavod Bee Paradise” (Woroneż);
  • Kompleks pszczelarski Kolomensky (obwód moskiewski).

Znani światowi producenci:

  • EXAGON GmbH (Niemcy);
  • Erlebnisimkerei Hüttner (Austria);
  • CORPO Gądek & Rogalski (Polska).

Cenny produkt pszczelarski nie jest odporny na podróbki. Bez skrupułów producenci mieszają dodatek E 901 z łatwo dostępnymi tanimi substancjami: stearyną, parafiną, rzadziej z cerezyną (wosk mineralny).

Oto kilka wskazówek, jak rozpoznać podróbkę:

  • zapach brykietu: wosk ma wyraźny miodowy aromat; każdy obcy zapach powinien zaalarmować;
  • wetrzyj w dłonie kawałek wosku: podróbka jest tłusta w dotyku;
  • rozprowadź go po powierzchni nożem: na podróbce zarysowanie, które się pojawi, będzie błyszczące, natychmiast zacznie się kruszyć, na naturalnym rowek jest matowy, gładki, w kształcie spirali;
  • żuć kawałek wosku: podróbka przylgnie do zębów, produkt naturalny nigdy.
Aleksandra Olszar
Aleksandra Olszar

Edytor serwisu

Ważne wskazówki