polidimetylosiloksan

Współczesny przemysł spożywczy wykorzystuje szeroką gamę dodatków ułatwiających proces produkcji żywności. Niektóre z nich to złożone związki chemiczne, jednak nie należy się ich obawiać, ponieważ nie mają właściwości toksycznych. Dodatki te obejmują dimetylopolisiloksan, który nie powoduje żadnych szkód dla ludzkiego organizmu.

Drodzy Czytelnicy! W naszych artykułach omawiamy typowe sposoby rozwiązywania problemów prawnych, ale każdy przypadek jest inny.

Co to jest?

Nazwy synonimiczne:

  • E-900;
  • polidimetylosiloksan;
  • ciecz krzemoorganiczna;
  • olej silikonowy;
  • PMS;
  • Penta;
  • Dimetylopolisiloksan.

Opis i właściwości

Dimetylopolisiloksan to lepka ciecz, która jest bezbarwna i bezwonna. Słabo reaguje z innymi substancjami, nie nadaje się dobrze do spalania i jest odporny na utlenianie i wysokie temperatury. To jest środek powierzchniowo czynny.

Nieruchomości E900
Kolor Nie ma
Zapach Nie ma
Smak Nie ma
Rozpuszczalność Nierozpuszczalny w wodzie, alkoholach, acetonie, ale łatwo rozpuszczalny w benzenie, chloroformie i innych cieczach organicznych
Temperatura płynięcia Poniżej -60 ° C

Do jakiej klasy należy?

Zgodnie z klasyfikacją dodatków do żywności E900 zalicza się do środków pomocniczych technologicznych ułatwiających proces produkcyjny. Numer dodatku wskazuje na kategorię środków przeciwpożarowych (glazurujących), które pomagają pozbyć się piany.

Skąd i jak to robią?

Najczęściej dimetylopolisiloksan jest syntetyzowany ze związków organicznych, w tym krzemu i chloru. Synteza przebiega w kilku etapach, dzięki czemu na wyjściu uzyskuje się złożoną substancję o dużej masie cząsteczkowej.

  • SOFEX-SILICON LLC;
  • NPK „PENTA-91”.

Na świecie największy udział oleju silikonowego wytwarzają następujące firmy:

  • Dow Corning Corporation (Stany Zjednoczone);
  • BTC Linke & SILCO-TEC GmbH (Niemcy);
  • Nanjing Lijie Chemical Industrial Co. (Chiny).

Dimetylopolisiloksan praktycznie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi, dlatego jego stosowanie jest dozwolone we wszystkich krajach.

Jak dowiedzieć się, co jest w produkcie?

O obecności E900 w produkcie możesz dowiedzieć się po zbadaniu jego opakowania. Z reguły producenci podają w składzie kod alfanumeryczny.

W lekach i kosmetykach zwykle zapisuje się pełną nazwę – Dimethylpolysiloxane (lub międzynarodowy odpowiednik – Dimethyl Polysiloxane).

  • dimetikon;
  • olej dimetylosilikonowy;
  • PDMS;
  • płyn dimetylosilikonowy;
  • silikon dimetylowy;
  • Dimethylsiliconfltissigkeit.

Wpływ na organizm ludzki: niebezpieczny czy nie?

E900 należy do 4 klasy zagrożenia (dodatek o niskim stopniu zagrożenia), jednak jest uważany za substancję biologicznie neutralną.

Czy jest jakaś korzyść?

Dimetylopolisiloksan nie ma wartości: nie jest wchłaniany do krwiobiegu i po spożyciu jest całkowicie wydalany z organizmu. Jednak olej silikonowy jest często dodawany do preparatów farmaceutycznych ze względu na jego zdolność wypłukiwania szkodliwych substancji i alergenów.

Potencjalne szkody i środki ostrożności

Pod tym względem dodatek może być szkodliwy tylko w przypadku indywidualnej nietolerancji składników (zwłaszcza jeśli olej został słabo oczyszczony z zanieczyszczeń podczas syntezy). Nietolerancja objawia się łagodnymi reakcjami alergicznymi.

Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI)

ADI nie jest ograniczone, ale wielu ekspertów uważa, że ​​bezpieczna dawka to nie więcej niż 1,5 mg na kg masy ciała.

Do czego służy i gdzie jest używany?

Ponieważ olej silikonowy ma dobre właściwości powierzchniowo czynne i jest bardzo odporny na wpływy termiczne i chemiczne, zakres jego stosowania jest bardzo szeroki.

W przemyśle spożywczym jest stosowany jako środek przeciwpieniący, ponieważ tworzy film na cieczach i zwiększa napięcie powierzchniowe. Zmniejsza to zbrylanie i nadaje produktowi pożądaną teksturę.

Niektóre właściwości oleju znalazły zastosowanie w innych gałęziach przemysłu.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym

Często jest dodawany do następujących:

  • oleje do smażenia i głębokiego tłuszczu;
  • napoje bezalkoholowe;
  • marmolady, dżemy;
  • Warzywa i owoce w puszkach;
  • guma do żucia;
  • wino, piwo, cydr;
  • czipsy;
  • produkty mleczne;
  • lody.

Do produkcji kosmetyków

Sam olej silikonowy nie ma cennego działania, ale jest dodawany do różnych kosmetyków dekoracyjnych i pielęgnacyjnych. Dzięki swoim właściwościom suplement ten pomaga:

  1. chronią przed utratą wilgoci i zimnem;
  2. poprawić teksturę produktu;
  3. zwiększyć jego trwałość.

Dimetylopolisiloksan jest stosowany w:

  • pomadka;
  • lakiery;
  • kremy;
  • żele;
  • szampony.

W branży medycznej

  • Olej silikonowy jest w stanie usunąć z organizmu alergeny i toksyny. Ta właściwość znalazła zastosowanie w medycynie: na przykład na bazie E900 produkowane są różne sorbenty (na przykład Polysorb, Enterosgel).
  • Ten suplement często znajduje się w środkach wspomagających trawienie, ponieważ reguluje produkcję gazów.
  • Znajduje zastosowanie w mikrochirurgii oka, ponieważ dimetylopolisiloksan może działać jako skuteczny substytut ciała szklistego.

W innych branżach

Stosuje się dimetylopolisiloksan:

  • do produkcji smarów;
  • jako część środków przeciwpieniących;
  • do smarowania taśm przenośnikowych i naczyń piekarniczych;
  • do mycia sprzętu i pojemników;
  • jako odczynnik do wykańczania tkanin i skór.

Opcje wymiany

Przede wszystkim dimetylopolisiloksan jest stosowany jako środek przeciwpieniący w produkcji żywności. Technolodzy czasami używają naturalnych środków odpieniających, które są całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka. Takie substancje mają również swoje wady:

  1. powoli manifestują swoje właściwości;
  2. mają krótki okres przydatności do spożycia.

W związku z tym w przeważającej większości przypadków do tłumienia piany stosuje się dodatki syntetyczne. Dodatki na bazie silikonu, do których należy E900, są neutralne chemicznie i nieszkodliwe, dlatego są uważane za najlepszą opcję.

E900 (dimetylopolisiloksan) to syntetyczna substancja stosowana w przemyśle spożywczym w celu ułatwienia procesu produkcyjnego. W istocie ten dodatek jest chemicznie neutralnym olejem silikonowym, który nie powoduje żadnych szkód dla organizmu i jest również szeroko stosowany w innych gałęziach przemysłu.

Aleksandra Olszar
Edytor serwisu